Kuvagalleria
Piparjuuren juurakko
Myydään
10 €
Tuotteen kuvaus
Piparjuuren juurakko.
Ensimmäisessä kuvassa useita juurakoita. Toisessa kuvassa juurakko, jonka hinta on 10 euroa. Kolmannessa kuvassa olevan juurakon hinta on 6 euroa.
Piparjuuri eli maustepiparjuuri (Armoracia rusticana, syn. Cochlearia armorica) on ristikukkaiskasveihin kuuluva monivuotinen, kookas, jopa 1,5-metrinen kasvi. Laji on sukua sinapille ja kaaleille. Sen juurta käytetään mausteena, sillä se sisältää kirpeää sinappiöljyä.
Piparjuuri kasvaa luonnonvaraisena Kaakkois- ja Itä-Euroopassa sekä Siperiassa. Sitä voi viljellä Suomessa kotipuutarhoissakin. Piparjuuren kerrotaan virkistävän muistia.
Piparjuurta käytetään mausteena keitetyn lihan ja kalan kastikkeissa. Se sopii erityisesti paahtopaistin seuraan. Sekoita raastettua piparjuurta jogurtti, kermaviili tai majoneesikastikkeen joukkoon. Kokeile esimerkikisi tehdä raikas varhaiskaaliraastesalaatti, jonka jogurttikastikkeen maustat piparjuurella. Se on oiva lisäke kesän grilliruoille.
Piparjuurta voi pakastaa. Pilko ja laita tiiviseen rasiaan.
Helppo kasvattaa juurakosta. Monivuotinen. Juurta käytetään mausteena esim. maustevoihin. Sisältää paljon c-vitamiinia.
Piparjuuri on omalaatuisen viljelytapansa vuoksi mielenkiintoinen kasvatettava. Juurten lisäksi kukat ja nuoret lehdet sopivat mausteeksi. Elinvoimaista kasvia lisätään jakamalla ja juurenpaloista.
Piparjuuren kasvupaikka:
Piparjuuri menestyy koko maassa. Kasvu starttaa pienimmästäkin, jopa kuivahtaneesta juurenpalasta. Valitse kasvupaikaksi syvämultainen ja vettä pidättävä maa. Piparjuuri pärjää savimaassa, mutta kituu kuivassa ja vähäravinteisessa paikassa. Sopiva pH on 6–7. Varaa kasville oma paikka ja huomioi sen taipumus levitä voimakkaasti.
Piparjuuren lisäys:
Lisää kasvia keväällä tai syksyllä jakamalla tai silmullisista juuren pätkistä. Istuta 1–2 sentin paksuisia ja 20–30 sentin pituisia juuria, joista on poistettu silmut keskeltä. Jätä silmuja vain noin viiden sentin matkalle juuren ylä- ja alapäähän. Istuta juuret maahan vinosti niin, että paksumpi pää jää noin viiden sentin ja ohuempi 10–15 sentin syvyyteen. Voit halutessasi istuttaa juuret myös tasamaalle ja koota niiden päällä 10–15 sentin harjun. Jätä taimiväliksi 25–50 senttiä.
Piparjuuren hoito:
Uusi kasvusto juuren pätkistä vuosittain, jos haluat kasvattaa paksuja juuria. Kohota lisäksi kasvuun lähteneitä taimia maasta 1–2 kertaa vuodessa. Poista kasvusilmuja yläosaa lukuun ottamatta ja sivujuuria alaosaa lukuun ottamatta. Älä nosta tainta kokonaan maasta ja varo juuren kärjen vioittumista, jottei se haaraudu. Käsittelyn ansiosta piparjuuresta voi kehittyä jopa usean sentin paksuinen. Toista halutessasi käsittely, kun taimi on taas päässyt hyvään kasvuun.
Varo juurten pätkien jäämistä maahan, kun vaihdat kasvupaikkaa. Voit kasvattaa piparjuurta useita vuosia samassa paikassa.
Piparjuuren sadonkorjuu:
Kerää yksivuotiselta viljelmältä satoa sitä mukaa, kun juuret paksunevat sekä kasvukauden lopulla. Juuret kasvavat kokoa pitkälle syksyyn. Toisinaan sadonkorjuu onnistuu vielä marraskuussakin.
Irrota kasvi talikolla, jotta saat sen maasta mahdollisimman kokonaisena. Se vähentää myös kasvin leviämistä.
Piparjuuren säilytys:
Pidä korjattuja juuria jääkaapissa esimerkiksi kelmuun käärittynä. Piparjuuri säilyy hyvin, monesti jopa useita kuukausia. Juuren maku on kuitenkin raikkaimmillaan vasta korjattuna. Kasvi antaa myös säilykkeille makua ja säilyvyyttä. Voit myös pakastaa kuorittuja juuria annospaloina tai pätkinä, jolloin voit raastaa jäisestä juuresta sopivan määrän ja laittaa loput takaisin pakkaseen.
Piparjuuren käyttö:
Polttavan voimakasta juurta lisätään vain pieni määrä valmiiseen tai lähes valmiiseen ruokaan. Piparjuuri kukkii toisesta kasvuvuodesta alkaen. Pienet kukat sopivat esimerkiksi salaattiin. Sivujuurien silmuista putkahtelevat lehtiruusukkeet sopivat mausteeksi tuoreina ja kuivattuina.
Huomioi käyttörajoitukset. Piparjuuri sopii terveille aikuisille kohtalaisina annoksina. Kasvusto voi aiheuttaa kosketusihottumaa.
Piparjuurta on kasvatettu meillä keskiajalta saakka, ja sitä kasvaa villiintyneenä esimerkiksi vanhoissa pihoissa ja teiden varsilla. Alkuperä voi vaikuttaa juuren makuun ja paksuuteen sekä kasvin terveyteen. Osa kannoista maistuu muita kitkerämmältä. Alkuja kannattaakin ottaa paksuja ja hyvänmakuisia juuria tuottavasta kasvustosta.
Ravintosisältö per 100 g:
Energiaa 29,288 kJ/7 kcal
Proteiinia 0,18 g
Hiilihydraattia 1,69 g
josta sokeria 1,2 g
Rasvaa 0,1 g
tyydyttyneitä rasvahappoja 0,014 g
kertatyydyttämättömiä rasvahappoja 0,02 g
monityydyttämättömiä rasvahappoja 0,051 g
Ravintokuitua 0,5 g
Natriumia 47 mg
Kaliumia 37 mg
Nouto, tai ostaja maksaa postikulut kirjeenä tai pakettina.
Myös ryvässipulia, ilmasipulia, yrtti-iisoa, kuunliljaa, useamman eri mansikkalajikkeen taimia ym. myytävänä (omat erilliset kohteensa Torissa).
Piparjuuri on kasvanut kasvilavassa, johon lehtokotilot ovat päässeet. Kaikki muut kasvattamani kasvit (paitsi piparjuuri, maa-artisokka ja kuunliljat) ovat olleet lehtokotiloilta turvassa. Eli jos puutarhassasi ei vielä ole lehtokotiloita, niin en suosittele tämän piparjuuren juurakon ostamista.
Hakusanat: monivuotinen hyötykasvi hyöty kasvi omavaraisuus pipar juuri piparjuuri
Käyttäjäprofiili
Kirjaudu sisään, jos haluat nähdä profiilin ja lähettää viestejä.
Kirjaudu sisäänIlmoituksen metatiedot
Viimeksi muokattu: 16.9.2025 klo 22.10 ・ Ilmoituksen tunnus: 30322415