Auton osto

Vinkkejä käytetyn auton ostajalle

Ostaessasi käytettyä autoa yksityiseltä myyjältä on sinun hyvä varata aikaa auton etsimiseen. Koska vastuu ostoksestasi on sinun, on hyvä tutkia auto perusteellisesti ennen sopimuksen tekoa. Käytettyä autoa ostaessasi on hyvä muistaa, että autolla on ollut jo yksi tai useampi aiempi omistaja. Auto ei siis välttämättä ole virheetön, vaan siinä hyvin todennäköisesti on normaaleja kulumisen merkkejä.

Uusiin autoihin verrattuna käytetyissä autoissa on hyvät ja huonot puolensa, jotka on hyvä pitää mielessä.

Käytetyn auton etuja

 • Edullisempi hinta
 • Kohtuullinen arvon alennus käytössä
 • Laaja valikoima
 • Nopeus - saat auton käyttöösi yleensä heti

Selvittäessäsi auton historian ja kunnon perusteellisesti on suhteellisen nuori vaihtoauto yleensä turvallinen valinta.

Käytetyn auton haittoja

 • Laaja valikoima vaatii perusteellisen tutkinnan eri vaihtoehtojen välillä
 • Lyhyt takuu
 • Räätälöintimahdollisuuden puuttuminen
 • Kuluttajasuojalain turvan puuttuminen yksityiseltä ostettaessa.

Ennen ostopäätöstä

Kun löydät mieleisesi auton, on hyvä pitää seuraavat käytetyn auton ostoon liittyvät asiat mielessä.

 • Tarkista auton yleiskunto auringon valossa. Vastaako auto myynti-ilmoitusta kaikilta osin? Ovatko renkaat vielä ajokunnossa vähän ostohetken jälkeenkin?
 • Selvitä auton historia. Tarkista mahdolliset kolarivauriot, mittarilukeman oikeellisuus ja rekisteröintitodistuksen tekniset tiedot. Vaadi nähtäville auton katsastuspaperit, huoltokuitit ja muu huoltokirjan sisältö.
 • Varmistu auton ja myyjän aitoudesta.

Tarkista rekisteröintitodistuksesta auton valmistenumero ja rekisteröintitunnus. Rekisteröintitodistus paljastaa myös sen mikäli auto on käyttökiellossa. Voit tarkastaa tiedot jo etukäteen Ajoneuvohallintakeskuksesta.

Älä osta autoa keneltäkään toiselta kuin rekisteriin merkityltä omistajalta.

Tarkista, että ajoneuvovero on maksettu ja määräaikaiskatsastus on suoritettu.

Koeaja auto kaikessa rauhassa. Testaa autoa eri nopeuksilla ja tarkastele sen käyttäytymistä ja ohjautumista esimerkiksi jarrutuksessa. Koeajo kannattaa suorittaa ilman, että radio on autossa päällä. Näin havaitset mahdolliset ylimääräiset ja asiaan kuulumattomat äänet. Vielä ennen lopullista ostopäätöstä on hyvä miettiä tarkkaan vastaako auto kunnoltaan ja varusteiltaan pyydettyä hintaa. Vertaa hintaa muihin vastaaviin, ja ole erityisen varovainen mikäli hinta on erityisen alhainen muihin vastaaviin verrattuna.

Kaupantekohetki

Kaupantekohetkellä ja sen jälkeen ota huomioon seuraavat asiat.

Selvitä ja täytä tarvittavat asiakirjat yhdessä myyjän kanssa. Lisätietoja käytetyn auton myynnistä saat myynti-oppaastaamme.

Tee kaupat vain ja ainoastaan auton omistajan kanssa. Sopikaa joko käteismaksu tai käykää tekemässä kaupat pankissa.

Vakuuta auto välittömästi. Ostajana sinulla on 7 päivää aikaa rekisteröidä ja vakuuttaa autosi katsastusasemalla ja/tai vakuutusyhtiössä. Mikäli et hoida asiaa ajoissa, nousee vakuutusmaksusi.

Ajoneuvoverolippu tulee sinulle postissa. Odota siis lipukkeen saapumista, äläkä maksa veroa edellisen omistajan lipulla.