Käytetyt talvirenkaat

Mikäli olet ostamassa käytettyä autoa, sen mukana usein saat myös käytetyt talvirenkaat. Jossain tilanteessa käytettyjen talvirenkaiden ostaminen voi olla järkevä päätös myös jo aiemmin ostamaasi autoon. Käytettyjen talvirenkaiden ostamisen kanssa tulee kuitenkin olla erittäin huolellinen, jotta saat varmasti vastinetta rahoillesi.

Talvirenkaiden ikä ja koko

Ihan ensimmäisenä tarkista renkaiden valmistuspäivämäärä, sillä talvirenkailla ei suositella ajettavan viittä vuotta pidempään. Vaikka kilometrejä ei tuon ajan aikana olisi tullutkaan paljon, renkaan kumiseos muuttuu ajan myötä kovemmaksi, ja se heikentää renkaan pito-ominaisuuksia. Etenkin kitkarenkaita ostaessa tämä on tärkeää, sillä yksi kitkarenkaiden toimintaperiaatteista on sen pehmeä kumiseos. Renkaan valmistuspäivämäärän saat selville renkaan sivussa olevasta DOT-tekstin jälkeisestä 4 numeroisesta numerosarjasta. Mikäli numerosarja on 2010, on rengas valmistettu viikolla 20 vuonna 2010. Samasta paikasta valmistuspäivämäärän kanssa löytyy myös renkaan koko. Tarkasta, että kaikki renkaat ovat samankokoiset ja sopivat sinun autoosi.

Riittävä urasyvyys ja nastojen määrä

Talvirenkaissa renkaan yleiskunto on hyvin tärkeä seikka. Ensimmäinen tarkistettava seikka on talvirenkaiden urasyvyys. Talvirenkaan lain mukainen minimisyvyys on 3,0 mm. Turvallisuussyistä suositellaan kuitenkin, että et aja renkailla joiden ura ei ole vähintään 6,0 mm syvä. Tämä suositus kannattaa huomioida käytettyjä talvirenkaita ostaessa.

Nastarenkaiden osalta kannattaa myös tarkistaa, että renkaista ei puutu suurta määrää nastoja. Hyvä muistisääntö on se, että renkaat koskettavat tienpintaan noin kämmenen kokoisen alueen verran kerrallaan. Kannattaakin käydä renkaat läpi huolellisesti ja verrata nastojen määrää aina yhden kämmenen kokoisen alueen kanssa. Mikäli nastoja puuttuu liikaa, ei renkaita kannata ostaa, sillä ne ovat turvallisuusriski niin sinulle kuin muillekin ajajille.

Tori.fi-palvelussa myynnissä oleviin käytettyihin talvirenkaisiin pääset tutustumaan autotarvikkeet -osastomme renkaat ja vanteet -osiossa.

Lue lisää vinkkejä liittyen talvirenkaisiin, nastarenkaisiin tai kitkarenkaisiin.