Nastarenkaat

Nastarengas on monen mielestä talvirenkaiden ehdoton kuningas. Nastarenkaalla tarkoitetaan rengasta, johon on porattu reikiä, joihin on painettu metallinastoja. Nastojen tarkoitus on lisätä pitoa liukkaalla pinnalla, kuten jäällä.

Nastarenkaiden käyttöikä suomessa

Nastarenkaille on määrätty käyttöaika Suomen talvessa. Niin sanottu talvirengaspakko on voimassa marraskuun 1. päivästä maaliskuun 31. päivään tai pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin, riippuen siitä kumpi näistä tulee myöhemmin. Suomen talvi ei kuitenkaan usein noudata näitä päivämääriä, joten sään vaatiessa nastarenkaiden käyttö myös muina aikoina on sallittu.

Nastarenkaiden edut

Mikäli ajat useammin jäisillä kuin lumisilla teillä, nastarengas on paras valinta. Jäisillä teillä ajettaessa nastarenkaiden pito on nastojen ansiosta kitkarenkaita parempi. Varsinkin tottumattoman ajajan kannattaa valita talveksi autoonsa nastarenkaat. Nastarenkailla totuttelu talvikeleissä ajamiseen on usein turvallisempaa, sillä pitokyky on kitkarenkaita parempi etenkin jäisillä alustoilla.

Nastarenkaiden huonot puolet

Nastarenkaissa on myös huonot puolensa. Ne ovat yleensä hyvin kovaääniset etenkin lumettomilla teillä ajettaessa. Vaikka nykyään EU-direktiivit säätelevätkin talvirenkaiden melutasoa, on auton sisään kuuluva rengasmelu kitkarenkaita kovempi. Jos nastarenkailla ajetaan pääsääntöisesti paljailla tiepinnoilla, se saattaa kuluttaa nastat nopeammin loppuun. Nastarenkaiden huonoja puolia on myös se, että ne täytyy sisäänajaa käyttöönotettaessa. Sisäänajo nastarenkailla tarkoittaa kovien kiihdytysten, nopean kaarreajon ja rajujen jarrutusten välttämistä ensimmäisen 400-500 kilometrin ajan.

Mikäli päädyt talvirengasvalinnassasi nastarenkaisiin, kannattaa sinun tutustua myös Tori.fi:n nastarengastarjontaan!

Mikäli haluat vielä miettiä valintaasi, niin tutustu myös kitkarengasoppaaseemme.