Kimmo
Torin käyttäjä huhtikuusta 2014
Ilmoittajan kaikki ilmoitukset (711)
Keski-Suomi
Jyväskylä, Pappilanrinne-Pappilanvuori | Kartta
Jukka Rislakki: Meillä ei kotia täällä
  • Jukka Rislakki: Meillä ei kotia täällä
  • Kartta
27 €

Jukka Rislakki: Meillä ei kotia täällä

Ilmoitustyyppi: Myydään Ilmoitus jätetty: 15 helmikuuta 15:10
Suomalaisten loikkarien joukkotuho Uralilla 1938. Tuhannet suomalaiset loikkasivat työn ja toimeentulon hakuun Neuvostoliittoon 1930-luvun alun pulavuosina. Monet anoivat pian pääsyä takaisin Suomeen. Lähes 2000 loikkaria vietiin töihin Uralin alueelle, missä suurin osa heistä joutui suomalaisiin kohdistutuneen vainon uhreiksi vuosina 1937-38.

Öisissä pidätyksissä vietiin kerralla jopa satoja naisia ja miehiä, jotka kuulustelujen ja kidutustenkin jälkeen teloitettiin. Heidän lapsensa pantiin lastenkoteihin ja venäläietettiin. Satoja suomalaisia kuoli nälkään, tauteihin ja kylmään myös pakkotyöleireilla. Tapahtumasarja pysyi salassa lähes 60 vuotta.

Tämä kirja on kahden journalistin vaikuttava työnäyte, piinaavan tarkka kuvaus vangitsemisista, kuulusteluista ja kidutuksista. Kärsivällisellä salapoliiostyöllä Jukka Rislakki ja Eila Lahti-Argutina jäljittivät uhrit ja etsivät eloon jääneet lapset ja nuoret, jotka nyt yrittävät todistaa olevansa suomalaisia. Kirjoittajat osoittivat esimerkiksi, että yhtenä yönä Tseljabinskin vankilassa ammuttiin ainakin 160 suomalaista.

Teos perustuu tähän asti käyttämättömiin venäläisiin ja suomalaisiin arkistotietoihin , Uralilta lähetettyihin kirjeisin ja siellä1930-luvulla asuneiden suomalaisten haastatteluihin.

1. p.1997, Otava, 336 s. Kovakantinen kirja kansipapereineen on mielestäni vieläkin (todella) hyväkuntoinen.

Ilmoittajan toimitustavat