Jari
Torin käyttäjä syyskuusta 2016
Ilmoittajan kaikki ilmoitukset (198)
Pohjois-Pohjanmaa
Oulu, Iinatti
Koitto 1939-1940
  • Koitto 1939-1940
20 €

Koitto 1939-1940

Ilmoitustyyppi: Myydään Ilmoitus jätetty: 27 maaliskuuta 09:06
Toimitustapa:
Lähetys / Nouto
Lähetä helposti ja turvallisesti
Mikä on Toripaketti?
Lisätiedot
Koitto 1939-1940

KOITTO - VUOSISATA KANSANSIVISTYSTÄ

Ihanteiden aika

Raittiusyhdistys Koitto perustettiin 14. lokakuuta 1883 Suomalaisen alkeisopiston juhlasalissa tohtori A.A. Granfeltin johdolla. Tästä alkoi vivahteikas reilun vuosisadan mittainen raittius-, sivistys- ja harrastustoiminta. Aluksi yhdistys jakautui ehdottomien ja kohtuuden osastoon, joista viimeksi mainittuun kuuluivat ne jäsenet, jotka hyväksyivät raittiusliikkeen päämäärän, mutta eivät halunneet antaa ehdottoman raittiuden lupausta. Kohtuuden osaston hajottua yhdistyksestä muodostui yksinomaan ehdottomuuden pohjalta toimiva raittiusyhdistys.

Alkuvuosina raittiusyhdistyksen ohjenuorana oli uskonto ja isänmaallisuus. Uskonnollisen ja suomalaisuusmielisen raittiusseuran kokouksissa laulettiin virsiä ja pidettiin hengellisiä puheita. Johdossa oli hyväntekeväisyyshenkistä sivistyneistöä. Valtiollisten olojen muuttuessa ja työväen saavuttaessa yhdistyksessä vaikutusvaltaa, tulivat toiminnassa entistä enemmän esille myös yhteiskunnalliset katsomukset.

Vuoden 1907 paikkeilla alkoi Koiton toiminnassa uusi ajanjakso. Porvarillinen vähemmistö alkoi vetäytyä syrjään. Yhdistyksessä oli tuolloin kaksi tuhatta jäsentä ja sen toiminta ulottui yli koko kaupungin. Jäsenmäärä oli suuri, sillä Helsingissä oli tuohon aikaan asukkaita noin 90 000. Vuosisadan taite oli Koiton kulta-aikaa, josta osoituksena myös Koiton talon valmistuminen. Koitto ei ollut yhden asian liike, se oli jäsenilleen sekä raittiusyhdistys että työväenopisto. Punaisena lankana toiminnassa oli raittius ja terveiden elämäntapojen vaaliminen. Koitto tarjosi jäsenilleen harrastus- ja sivistystoimintaa runsaskätisesti: oli kuoroja, soittokuntia, urheilu- ja näytelmäseura, opintopiirejä, lainakirjasto ja monia muita rientoja.

Vuonna 1915 Koitto erosi Raittiuden Ystävistä, jonka ohjelma koettiin liian suppeana, työväestö oli tullut siihen tulokseen, että puute ja kurjuus eivät johdu yksinomaan juoppoudesta, vaan että juoppous johtuu ainakin suurelta osalta vallitsevasta yhteiskuntajärjestelmästä. Raittiusasia alettiin nähtiin osana politiikkaa. Koitto liittyi Suomen sosiaalidemokraattiseen raittiusliittoon.

Suuri joukko koittolaisia osallistui kansalaissotaan ja huomattava osa joutui sodan jälkeen vankileireille. Kansalaissodan päätyttyä yhdistyksen omaisuus julistettiin myymis- ja hukkaamiskieltoon ja toiminnan jatkaminen näytti vaikealta. Näyttämö ja sekakuoro käynnistivät toimintansa uudelleen jo syksyllä 1918. Myöhemmin perässä seurasivat myös muut piirit. Vuoden 1919 vuosikertomuksessa todettiin, että kansalaissota hävittiin, mutta kieltolaki tuli voimaan.

Koitolle luotiin heti toiminnan ensimmäisinä vuosina piirijärjestelmä, jonka tarkoitus oli jäsenten sitominen yhdistyksen toimintaan. Piirien kulta-aikaa oli vuosi 1905, jolloin niitä oli 33. Vuonna 1920 piirejä oli enää viisi: Tulevaisuus-, Veljeys-, Ihanne-, Sininauha- ja Sampopiiri. Piirit järjestivät jäsenilleen iltamia, huviretkiä ja opintokerhoja. Kokouksissa keskusteltiin raittiusaatteesta ja yhteiskunnallisista kysymyksistä. Olennainen osa piirien toimintaa oli käsinkirjoitettujen lehtien tuottaminen. Miltei jokaisella piirillä oli oma seuralehtensä, jossa julkaistiin jäsenten kirjoituksia.

Vuonna 1930 maan alla toimineet kommunistit saivat enemmistön Koiton hallituksessa. Koittolaisten aktiivinen toiminta aiheutti lapualaisissa ankaraa vihaa taloa kohtaan. Heinäkuussa vuonna 1930 viranomaiset sulkivat ja sinetöivät talon ovet. Ovien avaamisen ehtona oli kommunistien erottaminen Koitosta. Koiton sääntöihin lisättiin vielä pykälä, jonka mukaan johtokuntaan saivat kuulua vain sosialidemokraattisen puolueen jäsenet.

Sisältää lehden numerot 1-20
160 sivua
Sidottu, kuvakansi.

Omistuskirjoitus kansilehdellä. Kahdelta sivulta leikattu nurkka (kuva, runo tms), muuten ikäisekseen siisti ja hyväkuntoinen kirja.

Nouto tai pk:t (6e) ostajalle.
Samoilla postikuluilla menee useampikin kirja.

-
Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa ja mainokset kiinnostavia, Tori kumppaneineen käyttää sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön.
Lisätietoja